Foredrag

Piet Hein – verdensdanskeren i kamp og kærlighed

Han blev foreslået til Nobelprisen. Hans aforistiske digte med navnet Gruk er solgt i halvanden millioner eksemplarer og oversat til mere end 20 sprog. Hans superelliptiske bord er for længst slået igennem som en klassiker indenfor møbeldesign. Læg dertil mere end 3.000 patenter til spil, mekanik og design, der blandt andet indebærer lamper, solur og alverdens andre frembringelser, som alle bærer navnet Piet Hein (1905-1996).

En mand, der var gode venner med personligheder som Niels Bohr, Albert Einstein, Charles Chaplin og Thor Heyerdahl, men som aldrig rigtig blev gode venner med sit hjemland. Tydeligst demonstreret, da Piet Hein ikke fik plads i den danske kulturkanon i 2006, selvom han er en af de mest solgte danske forfattere siden H. C. Andersen.

Foredraget Piet Hein – verdensdanskeren i kamp og kærlighedgår tæt på mennesket og fænomenet Piet Hein, der levede et liv i evig strid med sig selv og sine omgivelser.

Peter Borberg har gennem de seneste år arbejdet på en kommende biografi om Piet Hein, og i foredraget løfter han gennem Piet Heins omfattende arkiver sløret for nye sider af den markante danskers personlighed og virke. Foredraget kan desuden bookes med deltagelse af Hugo Piet Hein, søn af Piet Hein.  

Storm P., humoren og den tredje alder

"Som ung gik jeg med vat i skuldrene – nu går jeg med vat i ørene!"

Hvis der var ét emne, som Robert Storm Petersen – bedre kendt som Storm P. – vendte tilbage til igen og igen, så var det den del, der handler om at blive ældre. Kunstneren havde et ganske særligt forhold til den tredje alder. Det kom både til udtryk i hans malerier, tegninger og tekster.

"De bidende bemærkninger kommer først, når man har mistet tænderne!" lød en af hans underfundige bemærkninger.

Foredraget Storm P., humoren og den tredje alder er historien om en af vores største kulturpersonligheder nogensinde. En mand, der drømte om at blive forløst i både kunsten og kærligheden. En sjælden sammensat kunstner, der gik fra at være dagsaktuel satiriker og til at blive nostalgisk humorist, og som på sine velbjergede dage kendte både til berømmelsen og ensomheden.

Samtidig er det historien om en mand, som bevarede nysgerrigheden til det sidste. Da Storm P. mod slutningen af sit liv tænkte over, hvad der var det mest interessante, han havde oplevet, nåede han frem til svaret:

"Det har jeg ikke oplevet endnu…"

Hele Danmarks Storm P.

– et foredrag om humoristen, der kæmpede for at blive taget alvorligt

Robert Storm Petersen (1882-1949) – bedst kendt som Storm P. – regnes af mange for den største danske humorist nogensinde. Men bag de sjove tegninger og historier gemte sig et kompliceret og følsomt og ofte ensomt menneske, der bar på sine hemmeligheder, og som gennem hele livet drømte om at blive forløst i såvel kunsten som kærligheden.

Foredraget følger Storm P. fra vugge til grav, og det hele krydres med masser af eksempler fra hans enorme produktion

Dansk komiks enfant terrible – historien om Jørgen Ryg

Jørgen Ryg (1927-1981) blev gennem hele tre årtier regnet for en af Danmarks mest fremtrædende kulturpersonligheder og største komikere. Han en del af det firkløver – bestående af Kjeld Petersen, Dirch Passer, Preben Kaas og Jørgen Ryg – der har status som de ypperste revykunstnere herhjemme nogensinde. Før det var han – hvad mange i dag har glemt – en af Europas bedste jazzmusikere.

Foredraget kommer helt tæt på en sjælden kunstner, der ville prøve det hele, men som personligt kæmpede med voldsomme indre dæmoner. Og det kommer derudover tæt på en enestående periode i dansk revyhistorie, hvor landets folkekære komikere betalte den højeste pris for rampelyset og nattefesterne.

Der er samtidig tale om et festligt gensyn med det, som af mange regnes for dansk revys guldalder. Foredraget byder på sjove og tankevækkende anekdoter fra flere af landets store teater- og revyskikkelser, som har arbejdet sammen med Jørgen Ryg, bl.a. Ulf Pilgaard, Lisbeth Dahl, Daimi, Bent Fabricius-Bjerre osv.

I kan som arrangør vælge både at få Peter Borberg og Henrik Busborg som oplægsholdere. De to står bag bogen Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg. Men det er også muligt at booke Peter Borberg alene.

Charles Chaplin – geniet, magtkritikeren og millionærsocialisten

Det er blevet sagt, om Charles Chaplin (1889 – 1977), at han var filmhistoriens første stjerne. Det er ikke for meget sagt, at han sandsynligvis også var den største. I sine velmagtsdage gik 12 millioner mennesker ind og så en film med Chaplin – hver dag!

Men hvem var han, denne lille englænder, der med sin umiskendelige vagabond vadede direkte ind i hjerterne på millioner af mennesker overalt i verden?

Historien om Charles Chaplin er historien om et kunstnerisk geni, der af mange regnes for den største komiker nogensinde, og som glimrede både som skuespiller, instruktør og komponist. En kunstner, der har efterladt sig en perlerække af filmhistoriske øjeblikke, der for længst er blevet udødelige klassikere.

Bag det skælmske smil og de lette løft på hatten gemte sig imidlertid et menneske, der trak på en smertefuld opvækst med sindssyge og fattigdom, og som efterlod sig adskillige forliste ægteskaber og en enorm børneflok. Det er historien om millionærsocialisten Charles Chaplin, som i bestræbelsen på altid at nå det ypperste med sin kunst, nådesløst forlangte det yderste af sig selv og sine omgivelser, og som aldrig var bange for at lægge sig ud med de største magthavere, selvom han betalte en tårnhøj pris for det.

Foredraget byder på både gribende og hylende morsomme gensyn med sekvenser fra en af filmhistoriens største skabere.     

Elvis – en stjernes storhed og fald

En af verdens mest berømte mænd. En af verdens mest forgudede mænd. En af verdens rigeste mænd. Og – hvor paradoksalt det end lyder – en af verdens mest ensomme mænd. Få personligheder kan præstere så forunderlig, bevægende og dramatisk en historie som den, der klæber sig til Elvis Presley – en af historiens allerstørste superstjerner.

Foredraget Elvis – en stjernes storhed og faldhandler om rockikonets turbulente liv og karriere. Fra den fattige sydstatsknægt, outsideren, til Las Vegas-helten, The King, i funklende diamantdragter på scenen – og et dræbende pillemisbrug ventende i kulissen. Det er et foredrag om Elvis' indiskutable kulturelle og musikhistoriske betydning – om manden, musikeren og myten Elvis Presley.

Foredraget, der er krydret med sjældne lyd- og filmoptagelser, trækker Elvis' historie med helt frem til nutidens intense medie – og idoldyrkelse. Mere end nogen anden inkarnerer Elvis drømmen om at erobre verden fra scenen. En drøm, som han forfulgte til det yderste, men som endte i et tragisk mareridt…

Det værste ved at være forfatter

– er at udgive bøger …

Et foredrag om glæden ved at skrive og rædslen for at udgive. Om at bevæge sig fra den totale ensomhed, kreativitet og fordybelse til frygten for kritik og offentlig eksponering.

Foredraget er en hudløs ærlig fremstilling af Peter Borbergs eget liv som forfatter. Samtidig deler han ud af sin store viden om, hvordan forfattere gennem tiden har stræbt efter gennembruddet – for efterfølgende at slå sig på det. Forfatteren Per Højholt formulerede det kort engang:

"Udsatte egne – det er mig!"

Få af dine læsere er dummere, end du selv er …

Han har drukket kaffe med Prins Joachim på Amalienborg, givet Politikens afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden grå hår og fået danske svineavlere op i det røde felt.

I en blanding af underholdende anekdoter og skæve betragtninger tager Peter Borberg tilhørerne med på 30 års forrygende tour de force i journalistfaget. Og derudover deler han gavmildt ud af nogle af de mange guldkorn, som fagets gamle rotter gennem tiden har leveret:

Journalistik baserer sig på tre grundregler – desværre er der ingen, som kan huske dem …

Den danske befolkning har den presse, den har fortjent – og den kan den ikke være tjent med …